Wednesday, September 28, 2011

SYABAS BUAT PAKATAN RAKYAT

Syabas diucapkan kepada pakatan Rakyat yang berjaya pada hari ini (29 sept) mengambil pendirian akan mempertahankan segala dasar yang dipersetujui bersama disamping menghormati perbezaan ideologi di antara ketiga-tiga parti khususnya dalam isu hudud.


Ketua Umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata mereka mengormati aspirasi PAS mahu melaksanakan hudud disamping menghormati pandangan DAP yang membantahnya ekoran bertentangan dengan perlembagaan.


Kesemua komponen parti katanya memperakui kewujudan Enakmen Jenayah Syariah II Kelantan 1993 dan Enakmen Jenayah Syariah Terengganu 2003 sebelum muafakat dalam Pakatan Rakyat wujud.Kita semua mengetahui pendirian UMNO dan BN dalam isu hudud dan perlaksanaanya di Malaysia di mana UMNO menyatakan bahawa pendiriannya tidak pernah berubah sejak dahulu hinggalah sekarang iaiatu tidak akan melaksanakn hudud kerana alsan masyarakat majmuk dan tidak berdasarkan realiti. Pemimpin UMNO sejak dahulu tidak mahukan perlaksanaan hudud dan ini boleh dinilai melalui ucapan mereka sebaagiman yang dilaporkan dalam akhbar seperti mana berikut:

1. Kenyataan Tun Mahathir kepada wartawan pada 3hb Mac 1994 di Nilam Puri, Kelantan Darul Naim : “Hukum rejam kepada penzina adalah primitive”.


2. Kenyataan Najib Razak pada 20hb April 1993 kepada para wartawan : “Negara akan huru-hara sekiranya undang2 Islam dilaksanakan”.

3. Ucapan Tun Mahathir pada 14 Ogos 1994 di Pasir Mas Kelantan : “Sukar dilaksanakan
hukum syarak kerana masyarakat Malaysia bukan seratus peratus Islam”.

4. Ucapan Tun Mahathir pada 3 Mac 1994 di Pusat Bahasa Arab, Nilam Puri, Kelantan “Apakah hukum hudud mesti dilaksanakan juga walau apa pun keadaan sehingga mendatangkanmudarat kepada orang Islam. Apakah dalam keadaan Islam sudah lemah, hukum-hukum yang boleh melemahkan lagi orang Islam mesti dilaksanakan?”

5. Tun Mahathir Mohamad, temubualnya dengan media massa, 14 Julai 1992 : “Apabila hukum rejam batu sampai mati kepada penzina dan potong tangan kepada pencuri, nescaya ramailah rakyat Islam yang mati dan kudung tangan. Ini sangat memalukan ummat Islam, kerana orang bukan Islam akan sempurna sifatnya dan boleh meneruskan kerja.”

6. Tun Mahathir Mohamad, temubualnya dengan media massa selepas sidang Majlis Tertinggi UMNO, 1994 : “Saya akan mempastikan bahawa negeri-negeri yang diperintah oleh Barisan Nasional tidak akan melaksanakan hukum hudud.”

7. Tun Mahathir Mohamad, ucapannya di Pasir Mas, Kelantan, 14 Ogos 1994 : “Kita
(Kerajaan Pusat) akan ambil tindakan jika Kelantan meneruskan usaha melaksanakan hudud.”

8. Tun Mahathir Mohamad, temubualnya dengan wartawan, 18 Ogos 1991 : “Perlaksanaaan hukum hudud boleh menyebabkan umat Islam menjadi mundur kerana tidak boleh bersaingdengan orang bukan Islam apabila orang Islam dipotong tangannya dan dilakukan
hukum hudud yang lain, sedangkan orang bukan Islam tidak dikenakan.”

9. Najib Tun Razak, bercakap kepada wartawan, 20 April 1992 : “Kerajaan Kelantan harus dipertanggungjawab jika berlaku huru hara, ketidakstabilan politik, perpecahan di kalangan umat Islam dan kegelisahan rakyat apabila hukum hudud dilaksanakan di negeri itu.rakyat harus menyoal perlaksaaan hukum itu menguntungkan atau menyebabkan perpecahan pertentangan dan ketidakstabilan politik. Tidak semua negara Islam mengamalkan hukum hudud, bahkan ada negara Islam lebih makmur tanpa hukum itu.”

10. Tun Mahathir Mohamad, ucapannya di Papar,Sabah, 2 Mei 1992 : “Bagaimana kita boleh maju kalau orang Islam sudah tidak ada tangan dan kaki? Bagaimana mereka mahu bersaing dengan bangsa-bangsa lain, kalau sifatnya sudah tidak cukup? Hukum hudud tidak
sesuai dilaksanakan di negara ini yang mempunyai rakyat berbilang kaum
dan agama.”

11. Tun Mahathir Mohamad 2/5/92 : “Bagaimana kita boleh maju kalau orang Islam rakyat Islam yang mati dan kudung sudah tiada tangan dan kaki. Bagaimana mereka mahu bersaing dengan bangsa-bangsa lain kalau sifatnya sudah tidak cukup. Hukum Hudud tidak
sesuai dilaksanakan di negara ini yang mempunyai rakyat berbilang kaum
dan agama”.

12. Tun Mahathir Mohamad, Majlis Tertutup Majlis Agama Kebangsaan, 1997 : “Apakah kalau kita tidak tutup (aurat) kita tidak Islam? Banyak benda yang disuruh oleh agama Islam yang kita tidak buat, tetapi kita masih Islam”.

13. Tun Mahathir Mohamad 5 September 1997, PWTC, Perhimpunan Agung UMNO : “Tujuan menutup aurat ialah kerana di zaman Nabi, Arab Jahiliyyah mempunyai nafsu yang kuat
sehingga sering menculik dan merogol wanita daripada kabilah-kabilah
lain. Akibatnya ialah peperangan antara mereka yang tidak pernah tamat”.

14. Tun Mahathir Mohamad, Utusan Malaysia, 19 Julai 1997 apabila tiga
orang gadis Melayu Islam ditangkap oleh lima pegawai JAIS : “Cara ini
meninggalkan kesan buruk sampai ke bila-bila kepada pihak yang terlibat
termasuk keluarga mereka. Orang-orang ini tidak faham apa yang
dikehendaki oleh agama. Inilah masalahnya apabila kita memberi kuasa
kepada orang-orang yang tidak tahu menggunakan kuasa”.

15. Dato’ Rais Yatim di Hotel Equatorial, Bangi semasa merasmikan seminar
Inter Faith Commission (IFC) dan diterbitkan di dalam infoline Majlis
Peguam : “(Dalam masyarakat majmuk) tiada orang yang boleh mendakwa
bahawa agamanya adalah agama terbaik dengan mengenepikan agama-agama
lain kerana dengan mengatakan demikian akan memusnahkan prinsip
persamaan (agama) dan prinsip kemanusiaan.”

16. Dato’ Nazri Aziz pernah secara terang-terang di satu forum anjuran Majlis Peguam :
"Umno terpaksa menggunakan Islam kerana jika parti itu tidak berbuat
demikian ia akan hilang undi kepada PAS".

Isu hudud telah bergema kembali ekoran cabaran yang dibuat oleh bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad terhadap Kelantar agar melaksanakan hudud kerana beliau bukan lagi perdana menteri.

Kata Mahathir, pemimpin PAS Kelantan sentiasa menyalahkan beliau apabila tidak melaksanakan undang-undang itu ekoran satu surat amaran yang dikeluarkan semasa beliau menjadi PM lalu.

Parti MCA dan Gerakan memberikan amaran kepada Umno, mereka akan keluar dari BN jika membenarkan undang-undang Islam itu dilaksanakan.

Melalui dua kenyataan ini maka kita dapat membuat perbezaan yang jelas antara PR dan BN dimana UMNO selamanya tidak akan berusaha melaksanakan hudud manakala PR melaui PAS akan berusaha untuk melaksanakannya di negeri Kelantan dan Terengganu dan akan membuat persetujuan bersama untuk perlaksanaannya di peringkat nasional walaupun sekarang ini masih mendapat bantahan DAP.

Berikut adalah kenyataan bersama Majlis Pimpinan Pakatan Rakyat yang diperakui oleh Datuk Seri Anwar Ibrahim, Lim Kit Siang dan Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang yang dikeluarkan selepas mesyuarat tersebut.

Mesyuarat Pakatan Rakyat malam ini memperakui dan mempertahankan dasar-dasar bersama yang telah dipersetujui sebelum ini sepertimana terkandung dalam Perlembagaan Persekutuan, Dasar Bersama dan Buku Jingga.

Pakatan Rakyat terus memperteguhkan iltizam politik bagi mempertingkatkan daya-saing ekonomi, pendapatan rakyat, mutu pendidikan, kesihatan dan menangani kos kehidupan yang semakin menekan.

Mesyuarat juga memperakui dan menghormati perbedaan ideologi setiap parti dalam Pakatan Rakyat sebagai sebuah permuafakatan demokratik, termasuk pendirian PAS berkenaan hukum syariah.

Mesyuarat juga memperakui kewujudan Enakmen Jenayah Syariah II Kelantan 1993 dan enakmen Jenayah Syariah Terengganu 2003 yakni sebelum wujudnya muafakat Pakatan Rakyat. Keadilan dan PAS menghormati perbezaan pendirian oleh DAP dalam perkara ini.

Mesyuarat Pakatan Rakyat juga mempertegaskan bahawa kami tidak akan terheret dengan mainan politik terdesak Umno-Barisan Nasional untuk memecah belahkan kesatuan Pakatan Rakyat . Kita percaya penuh di atas kematangan dan kebijaksanaan rakyat untuk menilai suasana ini.

Mesyuarat sekali lagi mempertegaskan bahawa muafakat dan objektif utama politik parti-parti komponen PR dalam Pilihanraya Umum (PRU) ke-13 ini adalah untuk membina kembali asas-asas kenegaraan yang telah dirosakkan oleh Umno-BN, dengan berpandukan prinsip Keadilan Sejagat (Universal Justice), Pentadbiran yang Baik (Good Governance), Kebertanggungjawaban (Accountability), Ketelusan (Transparency), Kompetensi (Competency) bagi mencapai Kemaslahatan Umum (Public Good) untuk semua rakyat.

No comments:

Post a Comment